21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

 

Δασαρχείο Νιγρίτας


Η 21η Μαρτίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας το 1973 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας & Τροφίμων (FAO) του Ο.Η.Ε.. Το Δεκέμβριο του 2012 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κύρηξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασών. Η επιλογή της 21ης Μαρτίου έγινε γιατί  συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της Δασοπονίας και να αναδείξει τον ρόλο των δασών στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Δασοπονία είναι η επιστήμη που έχει ως κύριο αντικείμενο τη διαχείριση, τη χρήση, την προστασία και τη συντήρηση όλων των δασικών οικοσυστημάτων και των δασών, συμπεριλαμβανόμενων και όλων των δασικών και λιβαδικών εκτάσεων. Οι δασολόγοι και δασοπόνοι αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, με βάση τις αρχές της αειφορίας και της πολλαπλής χρήσης του, με σκοπό τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήση των δασικών πόρων και την απολαβή όσο το δυνατό περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών για τον άνθρωπο, χωρίς αυτό να υποβαθμίζεται ή να καταστρέφεται..

Τα δάση προσφέρουν μια πληθώρα από οφέλη, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο, μερικά από τα οποία είναι:

  • Καλύπτουν περίπου το 30% της γης.
  • Φιλοξενούν πάνω από το 80% της χερσαίας βιοποικιλότητας.
  • Συγκρατούν το χώμα και μειώνουν την διάβρωση λειτουργούν ως φυσικό φράγμα έναντι πλημμυρών και κατολισθήσεων.
  • Παίζουν ζωτικό ρόλο στο κλίμα, καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
  •  Παρέχουν τροφή, νερό και καταφύγιο σε εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Προσφέρουν στους ανθρώπους ευκαιρίες για αναψυχή, πεζοπορία, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες. Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία.
  • Το ξύλο αποτελεί ένα σημαντικό οικοδομικό υλικό και καύσιμο.

Γίνεται κατανοητό ότι τα δάση αποτελούν πηγή ζωής και υγείας.

Η Δασική Υπηρεσία προσπαθεί καθημερινά για τη αειφορική διαχείριση, την προστασία και την ανάπτυξη των δασών της χώρας μας.

Θα πρέπει όμως ο καθένας μας, στο μερίδιο που του αναλογεί, να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, για να υπάρξει περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ευημερία.

Γιατί όπως είναι γνωστό δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.